FRI FRAKT INOM SVERIGE

Historian om Nike Dunk

Nike Dunk är för närvarande en av de hetaste skorna på marknaden. Dunks mångsidighet och enkelhet har gjort den till ett måste för dem som letar efter en stilig avslappnad sneaker. Fortsätt läsa för att lära dig mer om historien om Nike Dunk.

 

Gjorda för basketplanen

Nike Dunk High släpptes 1985. Den tillverkades ursprungligen som en basketsneaker med hög topp. Nike Dunk High liknade andra Nike-designer från eran – som Air Force 1 och Air Jordan 1. Marknadsföringen bakom Dunk High var unik för Nike. Nike använde sloganen "Be True To Your School" för reklam. Dunk var tänkt som en sko som kunde bäras av college basketlag och deras fans. Nike hade avtal på plats vid den tiden med University of Iowa, University of Kentucky, University of Michigan, Georgetown, St. John’s, UNLV och Syracuse. Dessa kollegiala kraftskolor omfamnade alla Nike Dunk som sina lagskor. Varje skola fick ett par Nike Dunks som använde deras lagfärger.

Nike Dunk var en het sko när den först lanserades. Den omfamnades brett för sina livfulla färgscheman och banden den hade till några av de största högskolorna i världen. Dunk High hade en stark, men kort, initial löpning. Nike överträffade snabbt Dunk High i stil och teknik. Dess mainstream-relevans började blekna.

När 1990-talet slog till, kunde Nike Dunk High hittas i sparsamhetsbutiker, loppmarknader och förpassades som hand me downs. Att falla ur modet med vanliga konsumenter är ofta slutet för en produkt, men för Nike Dunk High tillät det dem att tilltala en helt ny konsumentbas.

 

 Nike Dunk möter Skate

Skejtare blev förälskade i Nike Dunk High så fort allmänheten blev kär i dem. Skejtares rebelliska karaktär, särskilt på 1990-talet, hindrade dem från att anamma de populära eller trendiga Nike skorna. I början av 90-talet kunde Skejtare köpa ett par Nike Dunks för billigt. Skorna erbjöd också det stöd och den hållbarhet som skejtare letade efter. Det faktum att de flesta konsumenter inte längre var intresserade av Nike Dunks var en stor vädjan för skateboardåkare.

När skating och skateboard växte i popularitet ville Nike göra sitt avtryck på marknaden. Nike hade till en början svårt att nå kulturen. Sättet som kulturen omfamnade Dunk förstods inte av Nike ännu. Men, som det brukar gå med Nike, när de kom på det, kom de på det på ett stort sätt.

1998 uppdaterade Nike Dunk High och gjorde den mycket mindre till en basketsko och mycket mer till en skatesko. Plösen ändrades till nylon, vilket gjorde den till en mycket bättre siluett att åka skridskor i. Stilen på sneakersen förblev densamma, och de ursprungliga färgställningarna, och de som påminde om OGS, togs fram. Återkomsten av Dunk, med några skatemotiverade förbättringar, kunde klicka med skatepubliken som Nike eftertraktade.

Spana in Nike Dunks här!

Vem sätter de senaste trenderna inom sneakergamet i Sverige?

Det råder ingen tvekan om att märken som Nike, Adidas och New Balance dominerar när det kommer till att forma och sätta standarden inom sneakergamet. Varje år släpps t.ex. nya Jordan 1 sneakers, och man kan bara imponeras av hur den klassiska skosilhuetten fortsätter att leverera med dess unika design.

När det kommer till att köpa ett par nya sneaks är det några märken som med säkert lever upp till hypen, prislappen och allt som följer med det. Som tur är kan du hitta de senaste trenderna och de hetaste nya sneakersna här på Soleplus, där vi alltid har fingret på pulsen och ser vad som händer bland sneakerentusiaster.


Mer specifikt om de olika modellerna
På Soleplus hittar du sällsynta sneakers som är svåra att få tag på. Om du funderar på om du ska välja en Jordan 1, New Balance 550 eller en fräsch Yeezy sneakers, så finner du dom senaste släppen och de mest eftertraktade modellerna hos Soleplus.

Jordans
Du kommer inte gå fel i staden med denna legendariska sneaker. Den finns i både låg, mellan och hög modell. Skon från Nike introducerades för världen för första gången 1985, när den ikoniske, karismatiske och sedan aktiva basketspelaren, Michael Jordan, tog sig till banan iförd ett par Jordans för allra första gången. Sedan dess är den populära sneakern fortfarande förknippad med den amerikanska basketstilen, samtidigt som den även köps över hela världen för utomhusbruk.

Dunks
Nike Dunks är en sneakerserie som såg dagens ljus som en utlöpare av Nikes basketkollektion. De upplevde till en början inte någon större framgång – kanske för att de levde i skuggan av de populära Jordans. Senare införlivades de i Nikes skateboardlinje, Nike SB, som förknippade dem med en ny kultur där de trivs idag.

Air Force 1
Nike Air Force 1 är Nikes absolut mest populära sneakerserie hittills. Skorna är ursprungligen från 1982, och har varit den absoluta bästsäljaren världen över sedan dess. Idag har över 5 000 olika versioner av modellen producerats i en mängd färger och former, och det ser verkligen INTE ut att sluta komma flera unika tolkningar på den populära siluetten . Air Force 1-modellen har ett fantastiskt bra snitt på skon vilket gör att den kan användas både till fest och vardags, eller varför inte något spännande äventyr?

Yeezy
Den vågade och oortodoxa sneakerlinjen från Adidas designades av den välkände, kontroversiella och i vissas ögon geniale rapparen Kanye West. Den experimentella designen är något som delar upp vattnet, vilket går väldigt bra med Kanye Wests – som nyligen bytt namn till Ye.

New Balance
Från den stereotypa bilden av en så kallad "pappaskon” till en sneaker, som idag är ett obligatoriskt föremål på skohyllan hos varje ung och fräsch stadsmänniska. Man ser många olika New Balance-modeller i gatubilden, men deras 550-modell har en annan och mer avslappnad look, vilket gör dem till en absolut eftertraktad sneaker i bland annat Sverige.