Högst rankade sneakerbutiken i Sverige 🇸🇪

Fri frakt inom Sverige 📦

Köp nu, betala senare med Klarna

INBLICK: Nike Dunk

Nike Dunk är för närvarande en av de hetaste skorna på marknaden. Dunks mångsidighet och enkelhet har gjort den till ett måste för dem som letar efter en stilig avslappnad sneaker. Fortsätt läsa för att lära dig mer om historien om Nike Dunk.


Gjorda för basketplanen
Den första Nike Dunk modellen vi fick se var ett par Nike Dunk High som släpptes 1985. 

Dunks tillverkades ursprungligen som en basketsneaker i en hög modell. Nike Dunk High liknade andra Nike-designer från den tiden – som bland annat Air Force 1 och Air Jordan 1. Marknadsföringen bakom Dunk High var unik för Nike. Nike använde sloganen "Be True To Your School" för reklam. Dunks var tänkta som en sko som skulle bäras av college basketlag och deras fans. Nike hade avtal på plats vid den tiden med University of Iowa, University of Kentucky, University of Michigan, Georgetown, St. John’s, UNLV och Syracuse. Varje skola fick varsitt par Nike Dunks i sina respektive lagfärger och skulle användas som sina lagskor. 

 
Introducerades till Skate
Skateboardåkare blev förälskade i Nike Dunk High så fort allmänheten blev kär i dem. Skaters rebelliska karaktär, särskilt under 1990-talet, hindrade dem från att ta del av de populära och trendiga Nike-skorna. Men när all hype kring Nike Dunks hade lagt sig i början av 90-talet kunde skateboardåkare äntligen köpa sig ett par Dunks till en prisvärd peng. Skorna erbjöd det stöd och den hållbarhet alla skaters letade efter och det faktum att de flesta konsumenter inte längre var intresserade av Nike Dunks var en stor vädjan för skateboardåkare. 

När skateboardåkning och skateboard generellt växte i popularitet ville Nike göra sitt avtryck inom den världen också. Nike hade till en början svårt att nå kulturen. Sättet som kulturen omfamnade Dunk förstods inte av Nike ännu. Men, som det brukar gå med Nike, när de kom på det, kom de på det på ett stort sätt.

1998 gör Nike en uppdatering på Nike Dunk High modellen och gör den mindre av en basketskot och mer till en skatesko. Plösen ändrades till nylon, vilket gjorde den till en mycket bättre siluett att åka skateboard i. 

 
Stora samarbeten
Med stora samarbeten med bland annat Travis Scott, Off-White, Supreme och många andra välkända märken, kom Nike Dunk att bli en siluett som var mer eller mindre omöjlig att få tag på till ett retail-pris. 

Ingen tidigare release skulle ha haft inverkan på Dunks framtid än när Travis Scott fick klartecken att omarbeta och bli galen med SB Dunk Low. Något sådant hägrade i luften – Kylie Jenner sågs bära exklusiva och mycket eftertraktade modeller på sin Instagram och Travis var känd för att vara ett självutnämnd Dunk-fan.

När Travis Scott släppte sitt första och hittills enda Nike SB Dunk samarbete i februari 2020, med avtagbar paisley-tryck och rutigt överlägg, tog skohysterin fart på en annan nivå. Detta samarbete sägs idag vara ett av de svåraste paren att ha kunnat få tag på för retail, utifrån mängden L’s som delades ut i samband med releasen av detta par. Travis Scott gav ett nytt liv till Dunk, och ännu viktigare, till en ny generation.

Swoosh-företaget fortsätta att skapa hype när de drog in Virgil Abloh för att sätta sina händer på siluetten. Under 2019 släppte Nike x Off-White Low tre par dunks i tre olika färger (Röd, blå och gröna); på den tiden var Virgil Ablohs Nike-samarbeten det största ämnet inom sneakervörlden (med tanke på The Ten kollektionen som tidigare släppts). 

 

Idag är det ett seriöst uppdrag att få tag i ett par Nike Dunks eller Nike SB Dunks för retail. Under det senaste året och lite har en yngre generation välkomnat Swoosh-siluetten med öppna armar och desperat försökt plocka hem ett par till inköpspris.

Att Nike Dunks är så pass populära är vi helt förståeliga till. Med sin mångsidighet och enkelhet gör denna siluett mer eller mindre perfekt. Med alla dess färgkombinationer blir det enkelt att hitta sitt par och som även gör det enkelt att matcha dem. 

Spana in våra bästsäljare från Nike Dunk just nu! 

- Nike Dunk Low 'Black White' (Panda)
- Nike Dunk Low 'Fog Grey'
- Nike Dunk High Black White Panda

 
 
REA
 
 
 
 
 
 
REA

Gå med i vårt nyhetsbrev

Bli en del av Soleplus ⭐

Låt oss hålla kontakten!

Prenumera på vårt nyhetsbrev för att få information om kommande kampanjer och erbjudanden först!

Vid frågor eller funderingar, kontakta oss på kontakt@soleplus.se